Om Urkraft

När Urkraft flyttade in på Sveavägen 128 i Stockholm januari 1999, var lokalerna rivningshotade och afrikansk_dans_jennyajland_om_urkrafttotalförstörda. En månad senare hade de förvandlats till en charmig afroinspirerad oas med 2 danssalar och tillhörande café och konsthall.
Grundtanken med Urkraft fick Jenny Ajland redan på gymnasiet: att skapa en mångkulturell plats med estetisk, varm och öppen stämning där folk kunde koppla av, trivas och få ny inspiration. Ingivelsen att realisera sina idéer fick Jenny när hon varit i västafrika ett halvår och dansat. ” Jag hade haft anorexi, gick på konstskola och hade till viss del bearbetat sjukdomen, men genom den afrikanska dansen, sången och musiken hittade jag hem på riktigt och fick en otrolig energi. Det var så mycket mer än bara dans…en hel livsfilosofi. När jag kom hem kände jag att jag ville låta andra ta del av det jag fått: allt från kontorsmänniskor till dansare. Jag insåg att detta var något för, ja faktiskt, alla. I Afrika har alla dansat i alla år så varför kan vi inte göra det här. Där har de förstått hur viktigt dans är för kropp och själ.”

Idag hör Urkraft till en av Europas ledande verksamheter inom afrikansk och afroinspirerad dans och musik. I sina centrala, mysiga lokaler på Sveavägen 128 hålls dagligen kurser i afrikansk och afroinspirerad dans och trummor. Urkraft har även medverkat på flertalet festivaler samt TV-inspelningar och är kända för sina karismatiska artister och energisprakande shower.
Sedan 2012 är Urkraft även ett musikproduktionsbolag med egen inspelningsstudio i sina lokaler på Sveavägen 128.
Urkrafts VD och konstnärlig ledare är Jenny Ajland som även hon är dansare, danslärare, koreograf och numer även musikskapare.
Urkrafts dansskola är även känd för sitt personliga bemötande, genuina pedagoger och sin öppna, varma atmosfär! Urkraft har dessutom livetrummisar i världsklass på de flesta av dansklasserna.